Παρέμβαση των δημάρχων των ενεργειακών δήμων – Ζητούν χρηματοδότηση των ενεργειακών Νομών από τους πλειστηριασμούς ρύπων

Επιστολή με αποδέκτες τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και τους Βουλευτές των νομών Αρκαδίας, Κοζάνης και Φλώρινας, απέστειλαν οι Δήμαρχοι: Αμυνταίου, Κώστας Θεοδωρίδης, Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης,  Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, Μεγαλόπολης, Διονύσης Παπαδόπουλος και Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος,  με την οποία ζητούν μέρος των εσόδων απο τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων CO2 να διατίθεται σε ειδικό λογαριασμό για την χρηματοδότηση δημιουργίας θέσεων εργασίας στους Νομούς Αρκαδίας, Κοζάνης και Φλώρινας και οι οποίοι θα πληγούν περισσότερο από την σταδιακή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

Οι περιοχές αυτές για πάνω από 60 χρόνια διέθεσαν τους φυσικούς τους πόρους για την παροχή σταθερής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, βιώσαν μια σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ σήμερα βρίσκονται μπροστά στο φάσμα μιας ραγδαίας αποβιομηχάνισης που θα επιτείνει την σοβαρή, κοινωνική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν.

Η σταδιακή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2 είναι πλέον μια πραγματικότητα, δεν μπορεί όμως αυτό να μετατρέψει σε θύματα τις κοινωνίες μας. Πρόκειται, άλλωστε, όπως τονίζουν οι Δήμαρχοι που υπογράφουν την επιστολή, για το ελάχιστο χρέος στις επόμενες γενιές, προκειμένου να διαμορφωθούν γι’ αυτούς οι ανάλογες συνθήκες μιας βιώσιμης κοινωνίας και να μην τους παραδοθεί καμένη γη.

Όπως επίσης, επισημαίνουν οι ίδιοι, για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των περιοχών, απαιτούνται σημαντικοί πόροι που θα διατεθούν γι’ αυτό το σκοπό, τονίζοντας επίσης ότι είναι δίκαιο το αίτημα για χρηματοδότηση, από τα έσοδα των πλειστηριασμών CO2.  Καλούν δε, την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους βουλευτές των τριών νομών, αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα αυτής της επιλογής, να αποδεχτούν το συγκεκριμένο αίτημα.

Scroll to top