Ενδιαφέρουσα συμπεράσματα στην ημερίδα για το Μέλλον της Ενέργειας στη Δ. Μακεδονία

Το μέλλον της ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής ημερίδας, που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο Παντελίδης, στην Πτολεμαΐδα, ο Δήμος Εορδαίας με την υποστήριξη του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, μιλώντας σε υψηλούς τόνους από την εκδήλωση, είπε σε πως το νέο ΕΣΕΚ είναι δώρο στο λόμπι του φυσικού αερίου, βάζοντας μια σειρά ερωτημάτων που χρήζουν πειστικών απαντήσεων και προβληματίζουν την περιοχή, αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΕΚ το όποιο χαρακτήρισε «δώρο στο λόμπι του φυσικού αερίου», το οποίο ενισχύεται έναντι στο «δαιμονοποιημένο» λιγνίτη. «Τρέχουμε πιο μπροστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από χώρες που είναι περισσότερο αναπτυσσόμενες από εμάς, όπως η Γερμανία», είπε επίσης ο Παναγιώτης Πλακεντάς, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός της χώρας και της περιοχής ήταν για το 2050.

«Η λέξη κρανίου τόπος μπορεί να είναι μικρή για να περιγράψει αυτό που μας περιμένει», σχολίασε στις δηλώσεις του ο κ. Πλακεντάς, λέγοντας ότι: «Πρόταγμα μας είναι να εξασφαλιστεί τόσο η τηλεθέρμανση όσο και οι εργαζόμενοι», λέγοντας πως η εξέλιξη αυτή είναι δυσάρεστη για όλη την περιοχή, σημειώνοντας πως «όλο αυτό είναι ένα πρόχειρο πράγμα που αδιευκρίνιστα, βίαια και όχι δίκαια, οδηγεί την περιοχή, σε μια εποχή που η λέξη κρανίου τόπος είναι μικρή για να περιγράψει αυτό που μας περιμένει», δήλωσε, επίσης, σχετικά ο κ. ΠΛακεντάς.

Ο Δήμαρχος στάθηκε, επίσης στην απώλεια των θέσεων εργασίας και την πληθυσμιακή μείωση που θα προκληθεί στη Δυτική Μακεδονία, ενώ σχολιάζοντας το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης, είπε πως: «Η ΔΕΤΗΠ μέχρι το 2031 θα πληρώνει τόκους και χρεολύσια για τη σύνδεση με τον ΑΗΣ Καρδιάς όταν αυτός θα έχει κλείσει εδώ και μια δεκαετία. Ποιος θα απολογηθεί για τη μη απόσβεση της επένδυσης 35εκ. ευρώ για τη σύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5 η οποία θα λειτουργήσει μόλις 4-5 χρόνια;».

Παράλληλα χαρακτήρισε ανέφικτο στόχο τη δίκαιη μετάβαση με ορίζοντα το 2028, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τα σχέδια μετάταξης του προσωπικού της ΔΕΗ σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως προβλέπει το master plan της επιχείρησης το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Δ.Σ., σημείωσε πως κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με την επανακατάρτιση του προσωπικού το οποίο προτείνουν όλοι οι φορείς που μελετάνε το μέλλον της περιοχής.

«Ως δημοτική αρχή δηλώνουμε την απαίτησή μας για συνέχιση λειτουργίας των μονάδων και την εισαγωγή της πρότασής μας στο νέο ΕΣΕΚ», κατέληξε ο κ. Πλακεντάς ζητώντας απ’ όλους τους πολίτες και τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας να κινητοποιηθούν.

Για καταστροφική εξέλιξη για την περιοχή στο σύνολό της, τους εργαζόμενους, αλλά και το δήμο Κοζάνης συγκεκριμένα, αφού θα χαθεί η θερμική ισχύς της τηλεθέρμανσης από την Άγιο Δημήτριο, έκανε λόγο ο Λάζαρος Μαλούτας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Από την πλευρά του ο Άνθιμος Μπιτάκης, τόνισε ότι ο Δήμος Αμυνταίου είναι ήδη σε μετάβαση και πως το α΄ εξάμηνο του ’20 παύει να είναι ενεργειακός Δήμος, ζητώντας η επόμενη ημέρα να βρει λύσεις για αποκαταστάσεις ορυχείων, εργαζόμενους, τηλεθερμάνσεις και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο  ανάπτυξης για την περιοχή.

Από την πλευρά του Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε σε μια μετάβαση που δεν είναι δίκαιη με τα χαρακτηριστικά που γίνεται, εκδηλώνοντας την αντίθεσή του στον σχεδιασμό, τους όρους και τους χρόνους που θα γίνει, έκανε λόγο ο, στην ημερίδα που πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα, από το Δήμο Εορδαίας για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής.

Ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητα στην ομιλία του την απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και του παραγόμενου πλούτου στη Δυτική Μακεδονία. Ο κ. Κασαπίδης έκανε λόγο για απώλεια 25000 θέσεων εργασίας που θα πλήξουν έμμεσα 100.000 πολίτες της περιοχής, ενώ τόνισε πως η Δυτική Μακεδονία θα χάνει κάθε χρόνο περίπου 2δις. Ευρώ παραγόμενου πλούτου:

«Όλα αυτά δεν μας έχει παρουσιαστεί κάτι πειστικό πως θα αναπληρωθούν άμεσα. Εμείς δε δεχόμαστε να προστεθεί ούτε ένας άνεργος, να χαθεί έστω και ένα ευρώ», σημείωσε καλώντας όλες τις δυνάμεις του τόπου σε συστράτευση και κοινούς στόχους.

Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία, λέγοντας πως η περιοχή πρέπει να παραμείνει το κέντρο ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα με την ανάπτυξη όλων των τεχνολογιών που θα προσθέτουν θέσεις εργασίας.

«Δεν καταθέτουμε τα όπλα, οι αποφάσεις της κυβέρνησης να γίνουν με συγκεκριμένους όρους. Δε θα συνεχίσουμε όμως έτσι, χωρίς μία κόλλα χαρτί που θα λέει κάτι για την επόμενη μέρα. Δε βρήκα τίποτα ως Περιφερειάρχης. Είμαι υποχρεωμένος να τρέξω ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα αποτυπώνει δικές μας προτάσεις και θα διασφαλίζουν το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας», κατέληξε ο Γιώργος Κασαπίδης.

 

Scroll to top