Β. Γιαννάκης: Τα ζητήματα που έθεσε επί «τάπητος» το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων στον ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα

Με τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα συναντήθηκαν στην Αθήνα οι Δήμαρχοι – μέλη του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων (Φλώρινας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Μεγαλόπολης), προκειμένου να συζητήσουν μαζί του όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τις περιοχές τους.

Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, με την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. του Δικτύου, έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης μία σειρά θεμάτων – αιτημάτων που απασχολούν τις περιοχές.

Συγκεκριμένα ζήτησε:

1) Αλλαγή του χρονοδιαγράμματος της απολιγνιτοποίησης και προσαρμογή του στα νέα δεδομένα.

2) Τροποποίηση της απόφασης κατανομής εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου για το έτος 2020, από το 1% στο 6%.

3) Συμμετοχή των δημοτικών αρχών στην εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και καθορισμό της χρήσης γης στα λιγνιτικά πεδία μετά την ανακατασκευή των εδαφών.

4) Εφαρμογή της εντοπιότητας, με αυξημένη μοριοδότηση, τόσο στις προσλήψεις εργατικού δυναμικού, όσο και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

5) Λειτουργία ειδικής Διαχειριστικής Δομής για την απολιγνιτοποίηση, για όλα τα αναπτυξιακά έργα που θα υλοποιηθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

6) Στήριξη της παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσω ΑΠΕ και με τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της δέσμευσης εδαφών μέσω της ΡΑΕ.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γιαννάκης έθεσε και ζητήματα που αφορούν ειδικά τον Δήμο Φλώρινας και πιο συγκεκριμένα:

1) Τις εξελίξεις ως προς την έλευση του Φυσικού Αερίου

2) Τη λειτουργία των Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας και την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων για εξωηλεκτρικές χρήσεις.

3) Την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Φλώρινα – Πτολεμαΐδα

4) Την αναβάθμιση της ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας και τη σύνδεσή της με τη σιδηροδρομική γραμμή.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε προς τους Δημάρχους τη βούληση της Πολιτείας να υπάρξει δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και δεσμεύτηκε να μελετήσει τα αιτήματα των Δήμων και να υπάρξει εκ νέου συνάντηση.

 

 

Scroll to top