Συνεδρίαση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων -Νέος Πρόεδρος ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης

Σε καλό κλίμα έγινε το απόγευμα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου στο δημαρχείο Εορδαίας, η ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  έγινε η εκλογή του νέου προέδρου του οργάνου, με νέα καθήκοντα προέδρου να αναλαμβάνει ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης.

Από τη διαδικασία, προέκυψε ως αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος. Στο δίκτυο μετέχουν, επίσης, οι δήμαρχοι Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης.

Ο κ. Γιαννάκης ευχαρίστησε τους συναδέλφους του Δημάρχους για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και τόνισε πως κοινός στόχος είναι η κατάρτιση και υλοποίηση ενός σχεδίου τοπικής ανάπτυξης, που θα οδηγήσει τους ενεργειακούς Δήμους στη μεταλιγνιτική εποχή.

«Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε με γνώμονα τη δίκαιη μετάβαση στην επόμενη μέρα και τη διασφάλιση πόρων, έργων ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για τις περιοχές μας»  ανέφερε ο κ. Γιαννάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η διεκδίκηση του ανταποδοτικού τέλους από τη ΔΕΗ.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Σάββας Ζαμανίδης, λαμβάνοντας το λόγο κατά την έναρξη της συνεδρίασης, έκανε ενημέρωση για τα σημαντικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα, όπως τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις μονάδες προς πώληση Μελίτης και Μεγαλόπολης, με τις διαδικασίες να έχουν κινηθεί για την πρώτη μονάδα.

Οι πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τα δικαιώματα των ρύπων, τα χρήματα που έχει «μπλοκάρει» η καταβολή τους λόγω Πόρου βρέθηκαν στο επίκεντρο της δράσης του απερχόμενου ΔΣ. Ειδικότερη αναφορά έγινε από τον Σάββα Ζαμανίδη για την  πλατφόρμας των περιοχών του άνθρακα σε επίπεδο Ε.Ε., με στόχο σήμερα να είναι η αύξηση των χρημάτων που θα δοθούν στην παρούσα φάση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Στην ανάγκη να είναι οι περιοχές έτοιμες ώστε να μην χαθούν κεφάλαια , αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος και πρώην δήμαρχος Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, ο οποίος ευχήθηκε καλή θητεία στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

Να σημειωθεί πως με την λήξη (τυπικά) της θητείας, του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου είχε σταματήσει και η δυνατότητα πληρωμής υποχρεώσεων προς τρίτους για το Δίκτυο, ενώ μάλιστα τα νέα μέλη του ΔΣ έλαβαν ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του φορέα, από την αρμόδια Λογίστρια.

 

Scroll to top