Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων: ΟΧΙ στην ένταξη της ΔΕΗ στο Υπερταμείο

Τύπος

Την κάθετη αντίδρασή του στην ένταξη της ΔΕΗ στο υπερταμείο εξέφρασε το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων στη συνεδρίασή του την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Μεγαλόπολη, το δεύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας μας.

«Εκφράσαμε την κάθετη αντίθεσή μας στην ένταξη της ΔΕΗ στο υπερταμείο, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση υπονομεύει το μέλλον της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται η ΔΕΗ», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και Δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» .

Επισήμανε ότι η καθολική αντίδραση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων οφείλεται στο γεγονός ότι στο νόμο ίδρυσης του υπερταμείου αναφέρεται ότι το ταμείο αυτό ξεκινά τη λειτουργία του υπό την αυστηρά επιτήρηση των δανειστών και θα είναι απόλυτα ανεξάρτητο από το ελληνικό κράτος. Αναφέρεται επίσης ότι θα συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, πράγμα που σημαίνει ότι εάν υπάρχει πρόβλημα πληρωμής των δόσεων με την τελευταία έγκριση του προγράμματος των 86 δις ευρώ προς τους δανειστές, το υπερταμείο έχει το δικαίωμα να πουλάει όσες επιχειρήσεις του Δημοσίου εντάσσονται σε αυτό χωρίς να απαιτείται η έγκριση της κυβέρνησης.

diktyo-dimon-1440x564_c

«Εμείς ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων αλλά και ως Δήμοι θα είμαστε δίπλα σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμπαραστεκόμενοι στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους και θα δώσουμε όλοι μαζί τον κοινό αγώνα για να ανατραπεί η δυσμενής εξέλιξη για τη ΔΕΗ αλλά και για τις τοπικές μας κοινωνίες, ιδιαίτερα που υπάρχουν ανοιχτά μια σειρά ζητήματα με τη ΔΕΗ», πρόσθεσε ο κ. Ζαμανίδης.

Ανέφερε επίσης ότι «ως Δίκτυο αποφασίσαμε να απαιτήσουμε να καταβληθούν τα ποσά του Τοπικού Πόρου για τα έτη 2013 και 2014 που αδικαιολόγητα δεν έχουν καταβληθεί από τη ΔΕΗ και επίσης να κατανεμηθούν τα χρήματα του Πόρου για το 2015 και το 2016 από την Επιτροπή Κατανομής του Πόρου.»

Τη συνεδρίαση του Δικτύου στην Μεγαλόπολη απασχόλησε επίσης η διοργάνωση της ημερίδας διεθνούς εμβέλειας που διοργανώνει το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων στην Πτολεμαΐδα με θέμα «Βιομηχανική / Λιγνιτική Κληρονομιά, ως μοχλός Ανάπτυξης των Βιομηχανικών περιοχών» στα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου ή  αρχές Δεκέμβρη, ενώ αποφασίστηκε επίσης να αναθέσει το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων τη δημιουργία ιστοσελίδας του Δικτύου.

Στο μεταξύ, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων στην Μεγαλόπολη το Σάββατο 22 του μήνα, με θέμα «Ενεργειακός προγραμματισμός της ΔΕΗ, επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες», τονίστηκε η ανάγκη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας να γίνεται από το εγχώριο καύσιμο το λιγνίτη, γιατί η εξάρτηση από ξένα εισαγόμενα καύσιμα όπως φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη χώρα μας σε περιόδους αστάθειας. «Πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις στη ΔΕΗ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στις τοπικές κοινωνίες και ζητάμε να διατηρήσει η ΔΕΗ το δημόσιο χαρακτήρα της και να στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο κ. Ζαμανίδης και συμπλήρωσε πως στην ημερίδα τέθηκε επίσης το θέμα αποκατάστασης και απόδοσης των εδαφών που απαλλοτρίωσε η ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες και η απόδοση του Τοπικού Πόρου. «Ως τελικό συμπέρασμα της ημερίδας είναι ότι εμείς θέλουμε μια ΔΕΗ Δημόσια και με κοινωνικό χαρακτήρα και ο λιγνίτης να παραμείνει το κύριο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.»

 

Πηγή φωτό: kafeneio-megalopolis.gr

Scroll to top